Klimaet og vejret i Thailand

Thailand ligger i troperne og det thailandske klima er tropisk med en årlig gennemsnitstemperatur lige i underkanten af 30 grader og en relativt høj luftfugtighed (75-80 %). Årets gang giver i Thailand anledning til tre karakteristiske årstider.

Perioden fra maj til oktober er Thailands regntid, hvor vejret er varmt og vådt. Den fugtige monsunvind blæser ind fra sydvest, hvilket giver anledning til kraftige regnbyger, der som regel falder midt på dagen eller om eftermiddagen. Da regnen falder meget intensivt, er der dog også plads til en del sol. Den kraftige monsunregn kan forårsage oversvømmelser og mudderskred.

Regntidens indtræden og længde afhænger dog af hvilken del af landet man befinder sig i. Thailand er et stort land og derfor vil du opleve at klimaet svinger en del alt udfra hvor i landet du opholder dig.

  • Områderne ud til Andaman-havet (f.eks. Phuket, Krabi, Koh Lanta og Phi Phi øerne) er kraftigst påvirket af sydvest-monsunen, og her er det regntid fra midten af april til oktober. Det bedste tidspunkt, at rejse til Andaman-havet på, er derfor typisk fra midten af november til marts måned, med højsæson fra december til slutningen af januar.
  • I Thailand-bugten (Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao) er det omvendt regntid i perioden oktober til januar, hvor øerne rammes hårdt af nordøst-monsunen. Her er vejret normalt bedst fra februar til april, hvor der som oftest er havblik og skyfrit. I sommerhalvåret kan vejret på øerne i Thailand-bugten også være flot. Mens resten af det sydlige Thailand oplever kraftige regnskyl, falder der i denne periode kun begrænsede mængder regn i Thailand-bugten.
  • Omkring Bangkok, Pattaya og Hua Hin er der generel regntid fra maj til oktober. Som oftest er der dog mest tale om korte, kraftige regnbyger sidst på dagen, hvor vejret hurtigt klarer op igen. Stærke storme med skybrud kan dog forekomme især fra august til oktober. Som i det sydlige Thailand er de gennemsnitlige temperaturer stort set konstante året rundt. Især i storbyen Bangkok er der varmt hele året rundt.
  • I det nordlige Thailand omkring Chiang Mai falder der ikke så meget regn i den våde sæson som i de sydligere dele af landet. Helt fri af regntiden går man dog ikke: I august og september kan der komme kraftige regnbyger med store mængder nedbør som i resten af landet. Det bedste tidspunkt at rejse til det nordlige Thailand på er derfor som regel fra midten af oktober til starten af februar i den kølige og behagelige del af den tørre sæson.

Mange afholder sig fra at besøge Thailand i regntiden. Thailand kan dog besøges hele året, da regnen oftest falder i store byger nogle få timer om dagen. Regnen varer sjældent hele dagen, og i regntiden folder den Thailandske natur sig ud i al sin skønhed og vandfaldene optræder overvældende. En del foretrækker endda at rejse til Thailand i regntiden, hvor der er langt færre turister og priserne på hotelværelser ofte ligger langt under hvad de kommer op på i højsæsonen.

Regntiden efterfølges af en længerevarende periode med mere tørre og kølige monsunvinde fra nordøst. Det bliver dog aldrig rigtig køligt, og temperaturudsvingene mellem årstiderne er ikke voldsomme i Thailand. Det er køligst i december og januar. I det sydlige Thailand er nedbøren mere jævnt fordelt over året, og det bliver heller ikke mærkbart køligere om vinteren.

I løbet af foråret begynder temperaturen at stige, og det er i denne varme og tørre årstid, at de højeste temperaturer opnås. Lige før regntiden begynder omkring slutningen af april eller begyndelsen af maj, kan termometeret ofte krybe op omkring 35-40 grader.

Der er geografiske forskelle mellem de forskellige egne af Thailand. Den nordlige og til dels bjergrige del er mere kølig end resten af landet, mens den østlige del af landet har det betydeligt tørrere end det det øvrige Thailand. På den sydlige Kra-landtange mod Malaccahalvøen er det varmt og fugtigt hele året rundt.

Klimaændringer i Thailand

Det forventes, at de stigende temperaturer vil øge nedbørsmængderne under den thailandske regntid. Højere havtemperaturer giver anledning til større fordampning, hvilket kombineret med at varmere luft kan indeholde mere fugt, bidrager til en større regnmængde over Thailand i perioden fra maj til oktober.

Thailands hovedstad Bangkok ligger udsat ved udmundingen af den flod, der afvander hele det thailandske område. Med en øget regnmængde vil de perioder, hvor Bangkok er truet af oversvømmelser, blive hyppigere og mere længerevarende. Dette sås f.eks. i 2011, hvor Thailand oplevede nogle af sine værste oversvømmelser, og hvor de store vandmængder var længe om at passere gennem landet og forbi Bangkok.

Vejret i: BangkokChiang MaiHua HinNakhon Ratchasima (Korat)PattayaPhuketUdon Thani